Detail akce "Brtnické ledopády 2009"

Vedoucí akce: Martina Kuncová - Termín konání: 29.01. 2009 - 01.02. 2009

Vydařenou akci řídila Martina z domova z postele i s teplotou.


Na akci se odjíždělo už ve čtvrtek večer tak, abychom byli ráno čerství na trase. A bylo to opravdu potřeba.


Páteční trasa začínala v Rýnarticích. Prošli jsme Pavlínino údolí do Jetřichovic, vyšplhali na ledovatou Mariinu skálu a ještě ledovatější Ostroh. Tam jsme byli svědky pádu jednoho z turistů z vrcholu. Ten naštěstí přežil, jen Jana měla bundu od krve. Autobus v cílové Doubici jsme stihli jen tak tak - trasa se značným převýšením v obtížném terénu měřila 23 km.


V sobotu jsme nastoupili na start trasy hlavního pochodu akce v Brtníkách. Nejdříve jsme se zahřáli výstupem na Vlčí Horu a potom zamířili přes Kyjov do Kyjovského údolí. Adrenalinu jsme získali bohatě na ledových cestách, schodech a žebřících strží kolem Kyjovského hrádku. Na Turistickém mostu jsme se občerstvili nezdravou ale dobrou uzeninou a pak už se vydali na prohlídku největší atrakce této trasy i celé akce - Brtnických ledopádů. Prohlídli jsme si Jeskyni víl, Velký sloup, Oponu, Varhany, Betlém a další ledové útvary. Třeba podotknout, že vzhledem k dlouhotrvajícím mrazům jsme předpokládali, že ledové útvary budou ještě o něco mohutnější. Bohužel většina ledu byla na cestách. Po dosažení cíle v Brtníkách jsme se dohodli, že ještě nemáme dost a protáhli si trasu na 35 km kolem pramenů Mandavy až do kempu ve Valdeku. Tu jsme prošli za pomoci GPS už za úplné tmy. Večeři jsme po 35 pěších km stihli a to bylo to důležité. Ještě jsme měli sílu si večer zaskákat na bálu - diskotéce.


Nedělní 17 km trasa začínala v Chřibské. Sníh a kamení jsme si vychutnali při výstupu na Malý Stožec, občerstvili se a rozhlédli na Tolštejně, na Jedlové se dorazili borůvkovým koláčem a těšili se ze sluníčka. Cestou dolů jsme se vyfotili u kalvárie v Jiřetíně pod Jedlovou a z nádraží vyrazili k domovu.


Dík organizátorům akce, příště určitě přijedeme zas.
Několik fotek z akce najdete ve fotogalerii zde.